Twijfel

Op 11 juni hoop ik mijn eerste stap op Chinese bodem te zetten.
Nog nooit op reis gegaan met zoveel bagage. Mentale bagage wel te verstaan. Drie maanden lang heb ik me suf gelezen over alle facetten van dit grootse land. En wat een vergissing om te denken dat die tijd wel voldoende zou zijn om een beeld te vormen van haar geschiedenis, cultuur of zelfs maar van haar geografie. Als een ijsberg geeft China haar diepste geheimen niet makkelijk prijs.

En toch moet het maar. Het gaat mij immers om de beleving. De niet-mentale beleving wel te verstaan. Het tot leven brengen van de historie en rijkdom van de cultuur. Het in beeld brengen van het authentieke China. Het net iets verder kijken dan mijn sightseeing-neus lang is.

Zal het lukken? Ik wordt in deze laatste fase dagelijks gekweld door grote twijfel. Wil ik niet te veel. Neef Robert vroeg het zich hardop af: “Heb je wel de autoriteit?”. Het antwoord is natuurlijk volmondig Nee. Nog nooit in China geweest, weinig meer geschreven dan drie-regelige e-mails en saaie intellectuele verhandelingen, en geen idee of mensen wel zitten te wachten op een nieuw soort reisgids ….. Nee, autoriteit is niet mijn sterkste kant.

Maar daar staat wel iets anders tegenover. Een passie om te reizen. Een passie ook om een nieuwe weg te vinden om uitdrukking te geven aan wat er zich in mij afspeelt. En vooral een passie om de ervaring van reizigers te verdiepen. Om gebeurtenissen uit een ver verleden, de ruïnes uit vervlogen tijden, de raakvlakken tussen het verleden en het heden, de landschappelijke schoonheid en curieuze gewoonten van China tot leven te brengen…. Ja, passie is mijn troef.

One Response to Twijfel

  1. foxmcintosh2287 schreef:

    low interest loan for debt consolidation Click https://twitter.com/moooker1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: